Zapiekanka warzywna :)

Warzywa zapiekane z dodatkiem ziół

Zapiekanka warzywna 🙂

Pyszna, mocno warzywna zapiekanka z dodatkiem sera mozzarella i ziół- mogłabym ją jeść na okrągło. Może posłużyć jako dodatek do obiadu albo do grilla lub jako danie na przykład kolacyjne. Jest mega smaczna, bardzo łatwa i dość szybka w przyrządzeniu, polecam 🙂

Składniki:

3 nieduże cukinie- najlepiej każda w innym kolorze

1 bakłażan

2 cebule- u mnie jedna biała i jedna czerwona

3 papryki- każda w innym kolorze

2 serki mozzarella

5 łyżek oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego

po 1 łyżeczce soli i pieprzu

po 1 łyżeczce oregano, bazylii, tymianku

2 ząbki czosnku

Skłądniki do zapiekanki warzywnej

*** Ser mozzarella, cukinie, cebule i bakłażana kroimy w krążki a papryki w szerokie paski. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy naprzemiennie warzywa, przeplatając je serem ***

Pokrojone warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym

*** W miseczce mieszamy oliwę i ocet balsamiczny z ziołami, solą, pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem ***

Oliwa zmieszana z ziołami i pieprzem

*** Mieszanką oliwną smarujemy z wierzchu całą zapiekankę. Między warzywa możemy też powkładać listki świeżej bazylii ***

Warzywa na zapiekankę posmarowanę oliwą z ziołami

*** Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180’C- piekłam z termoobiegiem ***

Zapiekanka warzywna po wyjęciu z piekarnika

*** SMACZNEGO ***

Polecam także pyszną zapiekankę warzywną z kurczakiem, przepis:

http://blogzapetytem.pl/2017/04/23/kolorowa-zapiekanka-warzywna-kurczakiem/

Zapiekanka warzywna