Placuszki z cukinii i kalarepki


Placuszki z cukinii i kalarepki

Pyszne placuszki z cukinii i kalarepki z dodatkiem marchewki, które smakują rewelacyjnie zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem zaserwowałam je z dżemem żurawinowym ale jedliśmy już także z sosem grzybowym, gulaszem mięsnym czy gęstym jogurtem i zawsze smakowały wyśmienicie! Polecam :))

Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
1 średniej wielkości kalarepa
1 nieduża marchewka
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
Szczypta soli
Olej do smażenia

Warzywa na placuszki

*** Cukinie dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Kalarepę oraz marchewkę obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce jarzynowej ***

Warzywa starte na tarce i zmieszane ze sobą
*** Do startych warzyw dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli ***

Warzywa z dodatkiem jajka i mąki
*** Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji ***

Masa z cukini, galarepy jajka i mąki
*** Na patelni rozgrzewamy około dwie łyżki oleju i za pomocą łyżki formujemy nieduże placuszki ***

Placuszki z cukini na rozgrzanej patelni
*** Smażymy z dwóch stron na złoty kolor ***

Cukinia smażona na kolor złoty
*** Placuszki można jeść zarówno na słono jak i na słodko, ja tym razem podałam je z dżemem żurawinowym ***

Placuszki podane na słono

Placuszki na słodko

Pyszne placuszki z dżemem
*** SMACZNEGO ***


KOMENTARZE

Komentarz do “Placuszki z cukinii i kalarepki