Pieczone przekąski z cukinii i szparagów

Paluszki z cukini i szparagów w panierce

Pieczone przekąski z cukinii i szparagów

Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku paluszki z cukinii i szparagów pieczone w panierce. Smakowita przekąska w połączeniu z sosem czosnkowym, serowym czy pomidorowym. Może służyć jako przystawka lub jako dodatek do obiadu.  Polecam 🙂

Składniki:

1 cukinia

1 pęczek zielonych szparagów

1 jajko

2 łyżki mleka

5 łyżek bułki tartej

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki oregano

1 szczypta granulowanego czosnku

 

*** Cukinie myjemy i tniemy na podłużne paski ***

Cukinia pocięta w paski

*** Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i łamiemy na mniejsze kawałki ***

Szparagi połamane na małe kawałki

*** W miseczce mieszamy bułkę tartą, sól, pieprz, oregano i czosnek ***

Przyprawy zmieszane ze sobą w misecce

*** W drugiej miseczce mieszamy jajko z mlekiem. Cukinie i szparagi moczymy najpierw w miseczce z jajkiem a następnie obtaczamy w panierce z drugiej miseczki ***

Szparagi i cukinie w jajku i przyprawach

*** Cukinie i szparagi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

Cukinie i szparagi w panierce

Przekąski z cukini

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200’C przez około 20 minut ***

Szparagi i cukinie pieczone w piekarniku

*** Podajemy z sosem na przykład czosnkowym, serowym czy pomidorowym ( u mnie sos czosnkowy- 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, 2-3 ząbki czosnku,sól i pieprz do smaku) ***

Pieczone przekąski z cukini

 

KOMENTARZE