Domowy kopiec kreta

Pyszny domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta

Jedno z najpyszniejszych ciast na świecie. Moja córka je wprost uwielbia. Oczywiście kiedyś robiłam je z paczki ale od kiedy zaczęłam piec swój domowy kopiec tamten kartonikowy może się schować. Mój przepis jest mega łatwy i szybki. Ciasto smakuje wprost doskonale, polecam :))

 

Domowy kopiec kreta

 

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju lub oliwy
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę :
3 banany

500 ml śmietany kremówki 30%

2 śmietan-fixy (lub zamiennie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w dwóch łyżkach wody) – ja używam śmietan-fixy

100 gram czekolady może być mleczna lub gorzka- ja użyłam mlecznej

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

 

*** Składniki na ciasto dokładnie zmieszać aż powstanie jednolita masa ***

Mieszamy składniki na ciasto
*** Masę wylewamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem tortownice- moja blaszka ma średnice 23 cm  ***

Ciasto na kopiec kreta

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 35 minut- do suchego patyczka ***

Ciasto po wyjęciu z piekarnika

*** Delikatnie wydrążamy połowę ciasta za pomocą łyżki tak aby zostały nam około 2 centymetrowe brzegi i nienaruszony spód ***

Spód ciasta przeznaczony na kopiec kreta

*** Banany obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż na połówki, układamy w wydrążonym cieście i smarujemy sokiem z cytryny aby nie ściemniały ***

Banany ułożone na upieczonym cieście

*** Czekoladę kroimy na drobne kawałki ***

Czekolada krojona na drobne kawałki

*** Kremówkę ubijamy wraz cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie mieszamy z pokrojoną czekoladą. Całą masę układamy na bananach tworząc kopiec ***

Masa z kremówki na cieście z bananami

*** Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem lekko dociskając ***

Domowy kopiec kreta prawie gotowy

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut ***

Kopiec kreta z widocznym wnętrzem

*** SMACZNEGO ***

Polecam także:

Tarta z kremem z mascarpone i frużeliną malinową

 


KOMENTARZE

35 komentarzy do “Domowy kopiec kreta