Babeczki pisanki

Babeczki pisanki

Babeczki pisanki

Foremkami do tych babeczek są wydmuszki po jajkach. Ja swoje skorupki gromadziłam przez około tydzień. Jak robiłam jajecznice czy naleśniki, skorupki po zużytych jajkach dokładnie myłam w gorącej wodzie i odkładałam. W dniu w którym piekłam babeczki skorupki jeszcze wyparzyłam gotując je i były ok 😉

Składniki:
12 wydmuszek po jajkach
1,5 szklanki mąki
3 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kisiel wiśniowy
1 łyżka kakao

Babeczki jak pisanki

Babeczki pisanki

*** Przygotowujemy wydmuszek: w jajkach należy z jednej strony zrobić otwór na około 1 cm i wylać ich zawartość. Następnie skorupki wyparzamy poprzez gotowanie ich przez około 5 minut w wodzie. Dokładnie osuszamy i do każdej wydmuszki wlewamy kilka kropel oleju. Następnie okręcamy skorupki ( każdą z osobna) aby dokładnie je natłuścić ***

Foremki na babeczki ze skorupek po jajkach
*** Białka ubijamy na sztywno. Osobno ucieramy żółtka z cukrem a następnie stopniowo dodajemy do nich olej, wodę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko łączymy z ubitymi białkami ***

Białka jajek ubite na sztywno
*** Ciasto dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy kakao a do drugiej kisiel wiśniowy (proszek). Trzecią pozostawiamy bez zmian. Ciasto wlewamy naprzemiennie do naszych wydmuszek, jednak tylko do 3/4 ich wysokości ponieważ babeczki urosną podczas pieczenia ( mogą też trochę wykipieć podczas pieczenia ). Napełnione jajeczka układamy w foremkach do muffinów. Aby skorupki się nie wywracały należy dno foremek wysypać fasolą lub grochem ***

Wydmuszki jajek ułożone w foremce do mufinów
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut ***

Gotowe babeczki po wyjęciu ze skorupek

Babeczki pisanki

Pisanki z babeczek

Babeczki pisanki

KOMENTARZE