Carbonara

Makaron w sosie Carbonara

Carbonara

Spaghetti Carbonara to szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne danie kuchni włoskiej. Wiem, że śmietanka budzi tutaj kontrowersje, ponieważ w oryginalnym przepisie rodem z Italii ona nie występuje. Ale ja znam i lubię właśnie taką wersję 😉

Składniki:

400 gram makaronu
20 dkg chudego boczku wędzonego
3 ząbki czosnku
150 ml śmietanki 30%
2 żółtka
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka bazylii
1 szklanka bulionu lub białego wina
Pół łyżeczki pieprzu

*** Boczek drobno pokroić i podsmażyć razem z przeciśniętym czosnkiem ***

Drrobno krojony boczek, smażony razem z czoskiem
*** Zalać bulionem lub winem i gotować przez około 5 minut ***

Smażony boczek zalany winem
*** W międzyczasie śmietanę wymieszać z żółtkami oraz pietruszką, bazylią i pieprzem ***

Mieszamy śmietanę z dodatkiem bazyli i pietruszki   Zmieszana śmietana z bazylią i pietruszką
*** Całość wlać na patelnie ( do podsmażonego boczku) i ciągle mieszając gotować aż zgęstnieje ***

Smażony boczek z dodatkiem śmietany

*** Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać do potrawy, wymieszać i gotowe ***

Makaron w sosie Carbonara przyozdobiony pomidorem

Smacznego 🙂