Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

Pyszna, zdrowa i sycąca zupa ze świeżych pomidorów. Jest dość łatwa i szybka w przygotowaniu. Można ją jeść z gęstym jogurtem naturalnym nakładanym bezpośrednio na talerz lub podawać z grzankami, ryżem albo makaronem.

Składniki:

5 dużych pomidorów

1 marchew

1 nieduży korzeń pietruszki

pół małego selera

kawałek  pora

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu lub wody

świeża bazylia

sól, pieprz, ziele angielskie

maggi w płynie

*** Włoszczyznę umyć, obrać i ugotować do miękkości w bulionie z dodatkiem soli, pieprzu i ziela angielskiego  ***

Umyta włoszczyzna przygotowana do ugotowania

*** Pomidory zalać wrzątkiem i po chwili obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki.***

Pomidory przed obraniem ze skórki

Pomidory krojone w kostkę

***Cebule i czosnek drobno poszatkować i podsmażyć na patelni. Dodać pomidory i zasmażać wszystko przez około 5 minut często mieszając. Całość przełożyć do bulionu z włoszczyzną, dołożyć parę listków świeżej bazylii i wszystko razem zmiksować  ***

Pomidory i inne skłądniki razem smażymy mieszając

Krem z pomidorów, wszystkie skłądniki zmiksowane

*** Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie. Można jeść z gęstym jogurtem naturalnym nakładanym bezpośrednio na talerz lub podawać z grzankami, ryżem albo makaronem ***

Pyszna, zdrowa i sycąca zupa ze świeżych pomidorów

Smacznego 🙂

 

KOMENTARZE