Kotleciki rybne

Mielone kotleciki rybne, Klopsiki

Kotleciki rybne

Mielone kotleciki rybne są delikatne, mięciutkie i bardzo lubiane przez dzieci , ale nie tylko. Jest to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu no i oczywiście pyszne 🙂

SKŁADNIKI:
0,5 kg ryby ( u mnie miruna )
1 jajko
pół cebuli
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka pokrojonego koperku (zamiennie można użyć pietruszki)
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego lub zwykłego
Maggi w płynie – kilka kropel
5 łyżek mąki pszennej
Olej do smażenia

*** Rybę umyć, osuszyć ( jeżeli jest ze skórą to ją odkroić ) i zmielić na maszynce razem z cebulą lub bardzo drobno pokroić ***

Ryba zmielona razem z cebulą

*** Do zmielonej ( lub pokrojonej) ryby dodać jajko, bułkę tartą, koperek, sól pieprz i maggi- wszystko razem wymieszać ***

Ryba zmielona z dodatkiem jajka i bułką tartą

Masa z ryby i jajka

*** Z powstałej masy uformować płaskie kotleciki i obtoczyć w mące ***

Kotleciki ze zmielonej ryby

Rybne kotleciki przygotowane do smażenia

*** Kotleciki smażyć z dwóch stron na złoty kolor ***

Rybne kotleciki podane na talerzu

Smacznego 🙂