Kotleciki w panierce z płatków i orzeszków


Kotleciki w płatkach i orzeszkach

Kotleciki drobiowe obtoczone w bułce tartej i smażone na patelni to szybka i znana potrawa. Ja jednak proponuje spróbować inaczej. Piersi kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych oraz owsianych, orzeszkach, słoneczniku i sezamie. Naprawdę polecam wypróbować, są wspaniałe !

SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
2 łyżki płatków owsianych lub otrębów
1 łyżka słonecznika łuskanego
1 łyżka orzechów włoskich
1 łyżka orzechów laskowych
1 łyżka sezamu
5 łyżek płatków kukurydzianych
1 jajko
Sól i pieprz
Olej do smażenia – około 3-4 łyżki

 

Produkty na kotleciki w płatkach i orzeszkach

*** Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i lekko rozbić. Oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem ***

Filety pokrojone i rozbite

*** Orzeszki, słonecznik i płatki kukurydziane wsypać do foliowej torebki, najlepiej takiej z suwakiem i szczelnie zamknąć lub zawiązać ***

Orzeszki i płątki w worku foliowym

*** Wszystko rozbić tłuczkiem ( przez torebkę ) na dość sypki proszek ***

Rozbite oszeszki i płatki w woreczku

*** Całość zmieszać z płatkami owsianymi oraz sezamem i wsypać do miseczki. W drugiej miseczce rozmieszać jajko ***

Sezam i płatki w mieszczkach

*** Rozbite kotleciki obtoczyć kolejno najpierw w jajku a potem w panierce z płatków i orzeszków ***

Kotleciki obtoczone w płatkach

*** Smażyć dość krótko ale na dużym ogniu (około 2 minuty z każdej strony) ***

Kotleciki podane na desce

Kotleciki podane na talerzu

SMACZNEGO 🙂

KOMENTARZE