Leczo warzywne

Leczo warzywne

Leczo warzywne

Lekkie i proste danie z pieczarkami, papryką, cukinią i pomidorami. Czas przygotowania tej potrawy jest zaskakująco szybki, teoretycznie wystarczy wrzucić wszystko do garnka, podsmażyć, poddusić, doprawić i gotowe 😉

SKŁADNIKI:
1 cebula
5 plastrów boczku wędzonego
2-3 ząbki czosnku
0,5 kg pieczarek
3 papryki- najlepiej w trzech kolorach
1 cukinia
4 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
bazylia i oregano- po jednej płaskiej łyżeczce oraz sól, pieprz, papryka słodka i ostra, maggi w płynie

*** boczek wędzony drobno kroimy i wytapiamy przez chwilę na patelni na małym ogniu, następnie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz wyciśnięty czosnek, wszystko podsmażamy ***

 Boczek wędzony drobno krojony

*** pieczarki dokładnie myjemy, i kroimy w plasterki a następnie wrzucamy na patelnie, oprószamy solą, pieprzem i kropimy maggi -wszystko razem smażymy przez około 5 min ***

Pieczarki na patelni

*** papryki i cukinie kroimy na kawałki i dorzucamy na patelnie, podlewamy lekko wodą i dusimy wszystko pod przykryciem ( na słabym ogniu) przez kolejne 5 min ***

Papryka i cukinie kroimy na kawałki

Papryka cukinia i pieczarki

*** pomidory zalewamy wrzątkiem co po chwili ułatwi nam obranie ich ze skórki, kroimy je w kostkę i dorzucamy do naszej potrawy, nadal wszystko dusimy pod przykryciem  przez kolejne kilka minut ***

Pomidory na leczo

*** dodajemy do naszej potrawy łyżkę koncentratu pomidorowego, bazylie, oregano (można też dodać kostkę bulionową grzybową lub warzywną dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku)***

Przyprawiamy leczo warzywne

*** Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi i papryką słodką oraz ostrą i jeszcze chwilę dusimy ***

*Przyprawiamy leczo warzywne 2

*Leczo warzywne

SMACZNEGO 😉

KOMENTARZE